vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Mitől alternatív az alternatív ??

 

Napjainkban kismamáink körében egyre divatosabb fogalom az alternatív szülés, a baba-barát vagy baba-mama barát kórház. De valójában mit jelent ez számukra, mit várnak a hagyományostól eltérő módozatoktól és mit tartunk mi doktorok alternatívnak ?

 

Tekintsük át a kérdést, elsőként a kismamák szemszögéből !

 

Két alapvető kérdés merül fel a terhesgondozás során. Az egyik a rooming-in rendszerű szobákra irányul. Itt babák és mamák együtt fedezik fel a mindennapok nehézségeit, örömeit és a mamák felügyelettel és szakmai segítséggel próbálhatják ki tudásukat és vizsgázhatnak az édesanyává válás első feladataiból. Ma már szinte nincs is olyan szülészeti intézmény, ahol ez valamilyen formában ne lenne megoldva. Ebből a szempontból alternatívnak azt értjük, ha a kismama választhat, hogy a nap 24 órájában kisbabája vele legyen, esetleg csak a nappalokat szeretné vele tölteni és éjszaka inkább pihenni, de az is jogos kérés lehet, ha egy többgyermekes családanya esetleg a szülés fáradalmait inkább szeretné kipihenni és újszülöttjét csak a szoptatási időszakokban látja el.

 

A másik ilyen kérdés az együtt szülésre vonatkozik.

Az elmúlt évek során a szülőszobák lényeges változáson mentek keresztül. A korábbi években, évtizedekben, főként a sterilitásra hivatkozva a szülőszobák ajtajai zárva maradtak a külső szemlélődők előtt, így a leendő édesapák szinte lemaradtak a családdá válás pillanatáról.

Manapság kis szervezéssel és odafigyeléssel a papák a szülőszobára, de akár a műtőig is követhetik a kismamát, testben és lélekben együtt megélve a nagy pillanatot. Több helyen pedig a szülés után egy a kórtermi hangulattól mentes pihenő szobában nyílik lehetőség az új családnak az együtt ünneplésre.

 

Az alternatív szülőszobák szemléletéhez tartozik az az állapot is, mely szerint a vajúdási szak néhány órája többféleképpen eltölthető. A korábbi szigorúan háton-fekvő változat ma már több szempontból is megdőlt és nem szolgálja feltétlenül a biztonságot. A lehetőségek tágasak: van aki szeret sétálni, guggolni, térdelni, egyesek férjükbe kapaszkodva érzik a fájdalom enyhülését és vannak olyanok is akik egy bordásfalon vagy kötélen függeszkedve könnyebbülnek meg a szülési fájdalmak alatt. Egyes szülőszobákon lehetőség van a vízben vajúdásra is. Vízben szülés azonban ma Magyarországon még nem tartozik a bevett módozatok közé. Bizonyos esetekben pedig maguk a kismamák kéredzkednek vissza a szülőágyra. Látható tehát, hogy a szülésig tartó sokszor akár 10-12 óra sokféleképpen eltölthető. Egy azonban nem pótolható, a szülőszoba biztonságot adó háttérben működő apparátusa. Éppen ezért helyteleníthető szakmailag az otthon szülés.

Természetesen magánajk a szülésnek a helyzete is jó, ha megválasztható. Az egyszerű szülőszéktől a többfunkciós szék-ágy kombinációkig már minden forgalomban van és használatos.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ma a XXI. század hajnalán miért kell a nőknek olyan fájdalmak közepette szülni, mint ahogyan azt tették akár pár száz évvel ezelőtt is. A tudomány ebben is nagyot lépett előre, bár ma még mindig folynak szakmai viták. Több fájdalomcsillapítási alternatíva létezik, a minden szempontból tökéletes megoldáshoz azonban csak közelítenek. Egyik legelterjedtebb módozata a gerincvelői érzéstelenítés, melynek során vékony kis csövön juttatjuk az érzéstelenítő anyagot az epidurális térbe. Sokan, akik kipróbálták esküsznek a módszerre. Azonban találkozunk olyan másodszor szülő asszonyokkal is, akik a szülés élményére áhítozva vállalják inkább a fájásokat.

Kevesebben ugyan, de a gátmetszés szükségességére is rákérdeznek. A páciensek azonban ezt inkább érzik szigorúan szakmai kérdésnek, mintsem részleteiben megvitatható problémának. Leszögezhetjük azonban azt a tényt, hogy az először szülő kismamák szülése során egy technikailag jól kivitelezett és korszerűen ellátott gátmetszés ma mindenképpen szükséges. Elég, ha csak bele gondolunk abba a ténybe, hogy mi is a hüvely funkciója életünk során. Igazából egy-két, esetleg három esetben a gyermekszülésben való szerepe fontos, de ezen alkalmakat nem számítva a szexuális életben van mindennapi szerepe. Ezen utóbbit pedig a hüvely közel eredeti állapotának megőrzése szolgálja. Mindezek után csak az a kérdés, hogy kinek mi a fontosabb.

 

Összességében azonban elmondhatjuk, hogy az előbb említett kérésekben legdöntőbb a terhesgondozást végző és majdan a szülést levezető szülész-nőgyógyász szerepe. Hiszen, ahogyan azt a gyakorlat is mutatja, egy jó orvos-beteg kapcsolat során a páciensek szinte minden esetben azt fogadják el, amit az orvos elmond nekik. Ezért az alternatív választási lehetőségekből is az valósul meg, amit a szülést vezető orvos jónak lát, hiszen a várandós kismama bizodalmát az adott orvosba vetette. Természetesen nézőpontbeli különbségek orvosok és orvosok között is vannak. Ezért a pácienseknek érdemes tájékozódni, majdan eldönteni, hogy ők maguk az alternatív lehetőségekből mire vágynak és utána választani az adott doktorok illetve intézmények közül.

 

Dr. Szőnyi György

Schöpf-Merei Ágost Kórház
és Anyavédelmi Központ