vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Nyár és a hüvelyi fertőzések!

Beköszöntött a nyár, mindenki próbál hosszabb-rövidebb időt nyaralással, pihenéssel tölteni. Természetesen ilyenkor első utunk a vízpartra vezet vagy keresünk egy jó strandot, uszodát.

Ezzel egyidőben a nőgyógyászati rendeléseken megemelkedik azon hölgyek száma, akik valamilyen hüvelyi fertőzéssel küzdenek.

Sokakban felmerül a kérdés, honnan is kaphatták a fertőzést. Elsőként a strand vize jön szóba, esetleg valamelyik közös használatú WC lehet gyanús, de többen szexuális partnerükre is gyanakodnak, mint a fertőzés forrása. Ilyenkor persze elgondolkodtató, hogy a partner honnan fertőződött meg. Egyes hölgyekben akár a hűtlenség vádja is felmerülhet.

Nos, ahhoz, hogy megértsük, hogy ténylegesen mi is a helyzet, egy kicsit meg kell ismerni a hüvely élettanát, saját biológiai flóráját.

 

Természetesen, mint bőrünk, különböző testnyílásaink, testfelületünk egésze, így a hüvely sem steril. Ez azt jelenti, hogy különböző baktériumok, kórokozók állandóan jelen vannak és ha egészségesek vagyunk, akkor egy megfelelő önszabályozás révén beáll egy normális egyensúly.

A hüvelyben a legfontosabb, számunkra hasznos baktérium a tejsavat termelő laktobacillus, mely beállítja a hüvely enyhén savanyú kémhatását, így visszaszorítja az esetleg ott elszaporodni próbáló kórokozókat, megóvja a hüvelyhám sértetlenségét.

A hüvelyi fertőzést előidéző kórokozók elszaporodásukkal ezt az egyensúlyt borítják fel és okoznak különböző panaszokat. A kórokozók lehetnek baktériumok, gombák, vírusok, különböző élősködők. Típusuktól függően eltérő tüneteket okozhatnak. Vannak, melyek kellemetlen viszketéssel, erős csípő, égő, szúró érzést okoznak. Emellé különböző hüvelyváladékozás társulhat a bőséges, híg vízszerűtől, a zöldes-sárgáson át a fehéres felrakódásig. És sajnos van olyan eset is, amikor semmilyen panaszt nem okoznak és csak egyéb okból végzett nőgyógyászati vizsgálat alkalmával derül ki. Nos tudni kell, hogy ha bármely panaszt észlelünk, orvosi segítségre van szükségünk, hogy panaszunk okát a nőgyógyász mielőbb tisztázza.

Az elhúzódó fertőzés, mellyel későn fordulunk orvoshoz, nagyobb bajt is okozhat. Az elhanyagolt esetekben a kezelés bonyolultabb és hosszan tartóbb. Másrészt a hüvely felől felszálló fertőzésként méh- illetve petefészek gyulladást is kaphatunk.

 

Nagyon fontos, hogy ha panaszunk van, ne kezdjük el magunkat gyógyítani, akár barátnőnktől, ismerősünktől kapott gyógyszert szedni, mert szinte biztos, hogy nem ugyanolyan betegségünk van! A biztos diagnózist egy ambuláns vizsgálattal mindig meg lehet állapítani és a célirányos kezelés már el is kezdhető. A gyógymód természetesen kórokozótól függ, de általánosságban elmondható, hogy két irányvonalat kell követni.

Az egyik a kórokozó megfelelő gyógyszeres kezeléssel történő elpusztítása (szájon át vagy helyileg), a másik a hüvely savanyú kémhatásának és tejsavtermelő flórájának a rendezése ill. erősítése.

Azon hölgyek, akik gyakran visszatérő hüvelyi fertőzéssel küzdenek, panaszmentes állapotban is elsődleges az utóbbi, tehát a hüvelyi pH és a tejsavas közeg erősítése.

Térjünk most vissza alapgondolatunkhoz, amikor az merül fel, hogy honnan is kaphattuk a fertőzést!

A fertőzések egy nagyrésze a szakmai életben STD-nek (sexually transmitted disease) emlegetett csoportba tartozik. Ez azt jelenti, hogy a szexuális együttlétek során az egyik fél fertőzött és átadja partnerének a kórokozót, ami megbetegíti őt. És persze a partner nem is mindig hibáztatható ezért, mert nem feltétlenül kell, hogy panasza legyen, elég, ha hordozza a kórokozót és így adja át. A másik félnél pedig kialakul a fertőzés, annak minden tünetével együtt.

 

Természetesen, ha elkaptunk valamit, nem kell azonnal partnerünk, házastársunk hűtlenségére gondolni, mely szerint ő is biztosan “valakitől elkapta” a betegséget. Számtalan olyan fertőzéssel is találkozhatunk, pl. gombás fertőzések, ahol a nem megfelelő higiéniás körülmények vagy a bevezetőben emlegetett uszodák, medencék, közös illemhelységek a felelősek.

Mit lehet hát tenni azért, hogy elkerüljük, megelőzzük az esetleges bajt a nyári balatoni strandszezonban?

 

 1. Első és legfontosabb a megfelelő higiéniás rendszabályok, tisztálkodás betartása, amit úgy gondolom adottnak tételezhetünk fel!

 2.  

 3. Közös használatú WC-ben a hölgyek az ülőkét messziről kerüljék el!

 4. Ha strandra, vízbe vágyakozunk és többször visszatérő hüvelyi fertőzésünk volt, orvosunk tanácsát kikérve használjunk valamilyen hüvelykrémet vagy gélt, mellyel a hüvelybemenetet ill. annak környékét vékonyan bekrémezzük.

 5.  

 6. Fürdés után, ha tehetjük, minden alkalommal zuhanyozzunk le!

 7.  

 8. Fürdőruhánkat is naponta váltsuk, vagy esténként mossuk ki!

 9.  

 10. Fürdőzés, nyaralás szempontjából kritikus időszak a menstruáció. Higiéniás szempontból jobb a menstruáció alatt a strand vagy uszoda vizét elkerülni! Ezalatt az időszak alatt a méh nyakcsatornája is nyitottabb, így a felszálló hüvelyi fertőzések kialakulásának az esélye is nagyobb lehet. Ha ebben az időszakban (ez lehetőség szerint a menstruáció egy-két napja utáni időszak legyen, amikor a vérzés mennyisége már csökken) mindenképpen fürdőzni vágyunk, feltétlenül használjunk tampont! A tampon használatáról illik tudni, hogy minél sűrűbben cseréljük! Ez főként igaz akkor, ha a vízből éppen kijövünk.

 11. Egy érdekes és igen tanulságos megjegyzés használatához. Előfordul, hogy valaki tampont használt és hosszú csúszdán ért be a Balatonba. A vízbe érkezéskor lábait reflexesen felhúzta, a víz nagyerővel a hüvelyébe csapott és az ott lévő tampon a hüvelyfal sérülését okozta. Tanács: tamponnal ne üljünk vízi csúszdára!

 12.  

 13. Ha új szerelem ébredt és szexuális együttlétnek nézünk elébe, feltétlenül használjunk óvszert! Ez megvéd egyrészt a nem kívánt terhességtől, másrészt a szexuális úton terjedő fertőző betegségektől.

 14.  

 15. Amennyiben nőgyógyászati panaszunk van, ne késlekedjünk mielőbb felkeresni orvosunkat, hogy a megfelelő kezelést még időben el lehessen kezdeni!

 

Dr. Szőnyi György

Schöpf-Merei Ágost Kórház
és Anyavédelmi Központ

Tel.: 215-1055