vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Napozzunk!?

A hatvanas évektől kezdődően sokan választják nyári pihenésül a vízparti napozást. Divat lett a barnaság. Az elmúlt néhány évben azonban elbizonytalanodtunk, a különböző médiákban mind többet hallani a napozás ártalmasságáról, a magaslégköri ózonréteg csökkenéséről. Már szinte érezzük is bőrünkön hogy évről-évre egyre inkább éget a nap. Mi hát az igazság? Milyen következményekkel jár a napozás? Mennyit és mikor tartózkodhatunk a napon?

A napfény pozitívan befolyásolja hangulatunkat, elengedhetetlen néhány anyagcsere folyamathoz, de jótékony hatásának eléréséhez nem feltétlenül szükséges napoznunk. A D-vitamin szintéziséhez a hétköznapjaink során a szabadban eltöltött néhány perc már elégséges, depressziós hangulatunkon pedig már a fény látványa is javít.

A nap ultraibolya sugarainak azonban vannak káros hatásai is, melyeket két csoportra oszthatunk. Az első csoportba tartoznak a közvetlen hatások, amelyek a napozás után néhány órával jelentkeznek. Ilyenek a napégés, a bőrszárazság, a szem szaruhártyájának gyulladása, valamint a szervezetünk fertőzések elleni védelmének, az immunrendszernek a legyengülése. A napozásnak ez utóbbi káros hatását talán kevesen hangsúlyozzák, pedig ilyenkor fokozottan érzékenyek vagyunk számos gyulladásos megbetegedésre. A második csoportba tartoznak a napozás után évekkel, évtizedekkel megjelenő tünetek, melyekre közösen jellemző, hogy elvben már egyetlen leégés után kialakulhatnak, azonban a napon életünk során eltöltött idővel párhuzamosan, egyre valószínűbbé válik megjelenésük. Ilyenek a bőr idő előtti öregedése, ráncosodása, vagy a bőrrákok kialakulása, illetve a szemlencsén szürkehályog képződése.

A káros hatásokért a nap legkeményebb ultraibolya sugarai a felelősek, amelyek szerencsére csak nyáron, 11 és 15 óra között jutnak el hozzánk. Ebben az időszakban káros következmény nélkül csak akkor tartózkodhatunk a napon, ha megfelelő ruházattal, vagy legalább 12-es faktorú napkrémmel védjük testünket. Gyermekeink vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, ebben az életkorban indulhat el az a folyamat, ami a napozás legsúlyosabb következményéhez, az ugyan csak évtizedekkel később megjelenő, de egy éven belül halálos festéksejtes bőrrák kialakulásához vezet. Ne engedjük őket napra nyáron, a déli órákban, megfelelő védelem nélkül !

 

Dr. Kuluncsics Zénó

SOTE Biofizikai Intézete