vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Szülészeti fájdalomcsillapítás

A szülészeti fájdalomcsillapítás kérdése már a múlt században is foglalkoztatta az orvosokat és a nőket is egyaránt. Tökéletes, mindenki által elfogadott módszer azonban mind a mai napig nem alakult ki.

Fájdalomcsillapításra használatos módozatok a különböző profilaktikus eljárások, méhnyak körüli érzéstelenítés, fájdalomcsillapító (analgetikus) hatású gázok belégzése, a deréktájék elektromos árammal történő ingerlése, görcsoldók és kábító fájdalomcsillapítók használata és a legdivatosabb gerinc közeli érzéstelenítés.

 

Pszichoprofilaxis:

Dick Read angol szülész az 1900-as évek elején írta le a természeteshez való visszatérés igényét. Hosszú évekig figyelte a szülőnőket és arra a következtetésre jutott, hogy a szülés fájdalmasságát a doktorok és a környezet okozzák. Ekkor látott napvilágot a félelem-feszültség-fájdalom elmélet. A gondolat lényege, hogy ha félünk az ismeretlentől, a feszültség egyre inkább nő bennünk és így maga a szülés fájdalma fokozódik. Két francia orvos, Pierre Vellay és Ferdinánd Lamaze is magáénak vallotta a gondolatmenetet. Lamaze terjesztette el a módszert és lett híres róla a pszichoprofilaxis.

Lényege, hogy a várandós kismama megismeri a terhességet, a vajúdást, a szülés teljes menetét, és mikor “rá kerül a sor”, nem valami misztikus az, ami ráköszönt, hanem ismerősként éli meg az eseményeket. Napjainkban ezt szolgálják a különböző szülésfelkészítő programok, relaxatios és légzés tréningekkel egybekötött terhestornák. Ezen kívül napjainkban élik reneszánszukat a "demedikalizált - kórháztalanított" szülőszobák, melyek egyre jobban idézik az otthoni környezetet, biztosítva a kórház biztonságát.

 

 

Szülés fájdalom nélkül, gázokkal:

A szigetország nevéhez fűződik ez az eljárás is. James Y. Simpson Edinburgh szülészet professzora 1847-ben próbálta ki először az éterrel történő bódítást, mint szülészeti fájdalomcsillapító eljárást. Később úgy értékelte, hogy kloroformmal a természetes szülési folyamat még szabályozottabban zajlik, miután a szülőnő akaratlagos részvétele kiiktatódik.

Későbbiekben terjedt el a kéjgáz használata. Nitrogénoxidul és oxigén egy-egy arányban keverünk, majd ezt a szülőnő maszkon keresztül lélegzi be. A gáz a tüdőn keresztül gyorsan a véráramba kerül, majd a központ idegrendszerre hat, mérsékli a fájdalomérzetet, anélkül, hogy a tudatállapotot lényegesen befolyásolná. Jó hatás akkor érhető el, ha 20-30 másodperccel a fájás előtt megkezdi és a teljes méhösszehúzódás alatt folytatja a belégzést. Fájásszünetben, 2-3 percig pedig a normál légköri levegőt szívja be a kismama.

 

 

Paracervicális blokk - méhnyak körüli érzéstelenítés:

A napi szülészeti gyakorlatban ritkán használatos eljárás, mert fájdalomcsillapító hatása gyenge és nem tart megfelelő ideig. Lényege, hogy a méhnyak körüli területet, ahol a legtöbb idegvégződés van helyi érzéstelenítővel árasztjuk el.

 

TENS - elektromos impulzusokat kibocsátó fájdalomcsillapító készülék:

Használhatunk kisfeszültségű elektromos impulzusokat a deréktájék ingerlésére. Ez fájdalomcsillapító hatású lehet, oly módon, hogy a saját ingervezetést elnyomja. Vannak akik ódákat zengenek és vannak, akiknél semmilyen fájdalomcsillapító hatása sincs a módszernek. Ha van hozzá készülékünk, érdemes kipróbálni, mert káros hatása nincsen sem a mamára, sem a babára nézve.

 

 

Epidurális érzéstelenítés:

Az epidurális érzéstelenítés közel 100 éve ismert és az utóbbi években egyre népszerűbbé vált eljárás. Megfelelően alkalmazva kíváló módja a szülészeti fájdalomcsillapításnak. A módszer lényege, hogy a gerincvelőből kilépő, a szülési fájdalomérzet kialakításában szerepet játszó idegek ingerület továbbító funkcióját átmenetileg kiiktatja. Azonban ez csak a méh érző idegeire hat, saját automatikus összehúzódására nincs hatással, így a szülés menetét nem, vagy csak kismértékben befolyásolja. Mivel előre nem tudjuk, hogy a szülés mennyi ideig fog tartani, az érzéstelenítést szabályozhatóvá kell tenni. Ezért egy vékony csövet (kanült) vezetünk az epidurális térbe, ezen keresztül tetszőleges fájdalomcsillapító anyagot juttatunk be a szülés teljes ideje alatt. Felmerülhet a kérdés, hogy a szülés előtt előre el kell-e dönteni, hogy a kismama kér-e fájdalomcsillapítót. Természetesen érdemes előre tájékozódni, hiszen a különböző intézmények szülőszobái más és más lehetőséget tudnak nyújtani. Másrészt szülést vezető választott orvosunk véleményét is érdemes kikérni, mit javasol számunkra. Különösebb előkészületre azonban nincs szükség, a terhesgondozás alatt elvégzett vizsgálatok elegendőek.

És ha már a szülőszobán vagyunk, jönnek a fájások, eldönthetjük, hogy az adott helyzetben kívánunk-e élni a fájdalomcsillapítás lehetőségeivel.

 

Dr. Szőnyi György
szülész-nőgyógyász

Schöpf-Merei Ágost Kórház és
Anyavédelmi Központ