vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Terhesgondozás

Terhesség, várandóság, másállapot és még sorolhatnánk néhány szót mely azt a csodálatos állapotot próbálja leírni, amit egy kis élet megfogantatásának pillanatától érzünk és ami bennünk alakul és fejlődik kilenc hónapon keresztül.

Annyi bizonyos, hogy nagy változás áll be a szervezetben és ez mind testi, mind lelki vonatkozásban jelentős.

Kezdeti jelek - menstruáció elmaradása, hányinger ,émelygés, a mellek méretének változása, a feszülő érzés biztos tünetei a terhesség kialakulásának. Amennyiben a “hír” örömteli, várva - várt esemény a hangulat is pozitív irányba változik és nagyfokú eufória száll a kismamára. Ezt csak az első 10-12 hétben előforduló reggeli rosszullétek, hányingerek befolyásolják. Érdemes ilyenkor a napot valamilyen kellően lehűtött, nem szénsavas gyümölcslével kezdeni, mely a gyomornyálkahártyát megnyugtatja. Ezen kívül javasolni szoktunk valamilyen magnézium készítményt és B6 vitamint, melynek jótékony hatása van a feszülő méhre, ugyanis segíti ellazulni, másrészt a kisfokú hányingert mérsékli, akár meg is szünteti. Természetesen ha ez fokozott, akkor egyéb az orvosi praktikában használatos gyógymódok következnek, de ez mindenképpen konzultációt, esetleg laborvizsgálatokat igényel.

Nos, az első jelek után ki-ki a családjával, barátnőjével konzultál, esetleg egy gyors patikai teszttel biztosítja be magát. Előbb-utóbb azonban felkeresünk egy szülész - nőgyógyász szakembert és elkezdődik a terhesgondozás. Már a rutin nőgyógyászati vizsgálat során is biztosan megállapítható a terhesség egy - két hetes menszesz kimaradás után.

A vizsgálat kapcsán a terhesség elején esedékes rákszűrésre is sor kerül. Ezt követi vér és vizelet vizsgálatok sora. Az első vizsgálatok között kell szerepelni egy ultrahang vizsgálatnak, belgyógyászati vizsgálatnak és fogászati szűrésnek is.

Természetesen akarva akaratlanul, de életmódunk is változik. Egyre többet foglalkozunk a babavárás gondolatával. Ilyenkor célszerű minden napi gondot, problémát másodikként kezelni, és első helyre a babát tenni. Amennyiben káros szokásaink vannak, kiemelten a dohányzásra gondolva, ezeket mellőzni kell, hiszen ki az ,aki ártani akarna a csöpp kis jövevénynek. Ha eddig sportos életet folytattunk, azt megváltoztatni nem kell, de a mértéktartás ebben is irányadó. Érdemes felkeresni egy helyet, ahol terhestornára, relaxatiora, légzéstréningre van lehetőség.

Persze, aki eddig nem volt aktív sportoló, az ne most akarjon csúcsot javítani valamelyik fitness terem aerobik óráján. A változás persze érinti táplálkozásunkat is. Hirtelen megnő az étvágy, a várandós kismama kívánós lesz és elindul a súlygyarapodás. A tankönyvek szerint a havi egy kg ideális, így 9 kg-t lehetne felszedni ,de azért 12-14 kg-os gyarapodásnál még nincsen semmi gond. E fölött azonban indokolatlanul nagy terhelésnek tesszük ki szervezetünket. Ideális, ha a magas fehérje bevitel mellett mérsékelt a szénhidrát és alacsony a zsírfogyasztásunk.

 

A hetek telnek, múlnak és gyorsan közelítünk a félidőhöz. A 16. terhességi hét után esedékes az AFP szűrés, egyéb más laborvizsgálatokkal együtt. Az AFP egy a terhesség alatt is termelődő anyag, melynek értéke jellemzi az adott terhességet, így némi iránymutatást kapunk bizonyos genetikai problémák, fejlődési rendellenességek meglétéről vagy -mint általában- nemlétéről, bár ez önmagában még nem elegendő. Az eredmény birtokában egy részletes genetikai és ultrahang vizsgálaton esünk át. A kettő együtt adhat támpontot bizonyos előfordulási gyakoriságról. Ha a vizsgálatok során bármi kétség felmerül, a következő állomás a genetikai centrum, ahol már nem csak a szűrés, hanem a tényleges diagnózis felállítása és a betegségek kizárása a cél.

Ha túl vagyunk az első 20 hét izgalmain akkor egy nyugodtabb időszak következik. Továbbra is négy hetenként kell orvosunknál kontroll vizsgálatra jelentkezni és mint ahogy ez eddig is történt, ellenőrizzük a vérnyomást, vizeletet, testsúlyt, a magzati szívhangokat, a méh megfelelő növekedését és a méhszáj kielégítő állapotát. Lassacskán elérünk a 28-32. terhességi hét közé, ahol újabb labor és ultrahang vizsgálat esedékes. Az ultrahang vizsgálat során ellenőrizzük, hogy a baba megfelelően fejlődik, milyen a fekvése, különböző méreteit is meghatározzuk.

 

Ezután következik a harmadik harmad, amikor újból sűrűsödnek az események.

A 35. héttől rendszeres heti ellenőrzésre van szükség, melynek során már eddig megszokottakon kívül újdonság lesz a CTG vizsgálat, melynek során a magzat szívműködését regisztráljuk a méhösszehúzódások függvényében. Ezt követi az elemzés, mely megnyugtat a magzat kielégítő állapotáról. Más módszerek is rendelkezésünkre állnak, melyet az ultrahangos vizsgálat során végzünk. Ellenőrizni tudjuk a köldökzsinór véráramlását ill. bizonyos esetekben a magzati erek funkcióját is. A vizsgálatok célja, hogy a legbiztonságosabbá tegyék az utolsó hetek várakozással teli időszakát. Ezt követően már csak az igazi családdá válás pillanatát várjuk, amikor a kis “jövevény" elhatározza magát és MEGSZÜLETIK.