vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Tévhitek

Megállapították, hogy 6 hetes terhes vagyok, de nem tudom vállalni! Olyan injectiot szeretnék kérni, amely megszünteti a terhességet!

Hazánkban sajnos igen magas a terhesség-megszakítások száma. Akik ilyen válsághelyzetbe kerülnek, gyakran keresik fel a nőgyógyászt és kérnek “terhességmegszakító” injectiot, tablettát. Ma Magyarországon nincsen forgalomban ilyen jellegű készítmény, ezért “csak” a műtét kapcsán történő terhességmegszakítás a járható út. Ilyen jellegű gyógyszer létezik, de csak külföldön használják, nálunk csak klinikai kipróbálások történtek kísérleti jelleggel. Azonban azt mindenkinek tudni kell, hogy a gyógyszert is csak szoros orvosi ellenőrzés mellett, kórházi bentfekvéssel lehet alkalmazni és csak egy meghatározott terhességi hétig. Hatására erős görcsök jelentkeznek és az átalakult méhnyálkahártya és terhességi szövetek vérzés közepette kilökődnek a méhből.

Igaz-e hogy a kismamának a terhesség alatt kettő helyett kell enni?

Természetesen ebben a formában nem igaz. Persze a kismama szervezetében a terhesség kialakulása után lényeges változások zajlanak le, ami azt jelenti, hogy az anyagcsere inkább “tartalékoló” jellegű lesz, a hormonális változások hatására gyakran kívánós lesz, étvágya megnő. A táplálkozás megváltozása inkább minőségi, mint mennyiségi legyen, együnk fehérjedúsan, zsírszegényen és a szénhidrátokból mértékkel fogyasszunk. Fordítsunk figyelmet a megfelelő táplálék-kiegészítőkre, melyek vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, vasat, folsavat tartalmaznak.

 

Orális szex után kell-e fogamzásgátló tablettát bevenni?

Ha szexuális együttlét során spermiumok nem kerülnek a hüvelybe vagy annak közvetlen közelébe, akkor terhességtől nem kell tartani. Természetesen orális szex után, ha az “csak” erre korlátozódik, nincs szükség fogamzásgátlásra.

 

Igaz-e, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni?

Sokan gondolják, hogy a szoptatós időszak védettséget jelent a terhesség kialakulásával szemben. Az valóban igaz, hogy ebben az időszakban a normál női ciklus nem tud teljesen visszaállni. Azonban tüszőrepedés még ebben az állapotban is bekövetkezhet, mégha ritkábban is. Ha a megtermékenyülésre képes petesejt spermiummal találkozik, akkor a szoptatás alatt is bármikor terhes lehet a kismama. Így csupán a szoptatás “védő” hatására nem lehet hagyatkozni!

 

Nem szedek magzatvédő vitamint, mert óriás bébim születik tőle!

A fenti állításban két hiba is van. Egyrészt a magzatvédő kifejezés helytelen és a kismamák számára megtévesztő, hiszen azt a képzetet kelti, hogy ha ezt szedik, nem fordul elő fejlődési rendellenesség magzatuknál. A magzat méhen belüli fejlődését egyértelműen segítik az ilyen készítmények, de ilyen jellegű célzott hatása egyes rendellenességekre nincsen.

A másik gondolat szintén helytelen, hiszen a terheseknek késszült táplálék-kiegészítő vitaminok csak szigorú vizsgálatok után kerülhetnek forgalomba és csak olyan mennyiségű és minőségű vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek jótékony hatással vannak a méhen belüli magzati fejlődésre.

 

Igaz-e hogy a rendszeresen sportolók a szülésnél nem fognak kitágulni és ezért császármetszésre lesz szükség?

Ebben az esetben is tévhitről van szó. A császármetszés orvosi indikációi között ilyen ok nem szerepel. A tágulás gyorsaságát pedig főként a méhszáj simaizomzatának rigidsége vagy lazasága dönti el. Ez a sportos életmóddal semmiképpen sem függ össze, így ezt csak javasolni tudjuk!

 

Terhesség alatt nem szabad házaséletet élnem, mert baja lesz a babának!

Nem igaz, sőt a terhesség alatt a szexuális élet teljesen újszerű lehet. Tiltani csak abban az esetben szoktuk, ha valamilyen orvosi probléma merül fel, pl. lehet görcs vagy vérzés. Zavartalan terhességben csupán az utolsó 4-6 hétben javasoljuk a házasélettől való tartózkodást és ez a szülés utáni 6 hetes kontrollig tart.

 

Mi a naptár módszerre hagyatkozunk, így a ciklusom közepén nem szeretkezünk, ezért nincs is szükségem egyéb fogamzásgátló módszerre.

Sajnos sokan hiszik azt, hogy a fogamzásképes időszak a menstruációs ciklus közepén van és csak ekkor alakulhat ki terhesség. Tüszőrepedés gyakorlatilag a ciklus bármelyik szakaszában bekövetkezhet. Ennek oka egy felfokozott érzelmi hangulat, egy jól sikerült szenvedélyes éjszaka, de okozhatja a ciklus hormonváltozásainak egyedisége is. Így szinte a ciklus teljes időszakában van esély a terhesség kialakulására.

 

Dr. Szőnyi György