vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Miért félünk a fogorvostól ?

 

A fogfájás helyhez kötött jelenség, a fogászati rendelő várójában azonnal elmúlik. Bárhol, bármikor ránk törhet, de ha belépünk a váróba és meghalljuk a rendelő zajait, azonnal megszűnik. Akár indulhatnánk is haza vagy bárhová, csak oda ne kelljen bemenni ...

 

Szinte alig akad ember, vagy talán nincs is, aki örömmel rohanna a fogorvosi rendelőbe. Belépni is félünk a helységbe, ahol az első szembetűnő tárgy a rettegett fúrógép. Inkább éjszakákon át kínlódunk, kapkodjuk be a tablettákat, abban bízva, hátha elmúlik a fájdalom !

A fogszuvasodás sajnos népbetegség, mivel a lakosság közel 100 %-át érinti. Míg a megelőzés első három pillére (helyes táplálkozás, jó szájhigiéne és fluoridok) nem vált ki félelmet, annál inkább a negyedik pillér (fogorvosi ellenőrzések és beavatkozások). Miért van ez a sokaknál nehezen leküzdhető félelem, vagyis miért rettegünk, ha belépünk egy fogorvosi váróba ?

Egyesek szerint minél közelebb van valamilyen orvosi beavatkozás helye a központi idegrendszerhez, vagyis az agyhoz, annál jobban fokozódik a félelemérzés. E pszichológiai tényező mellett az sem hagyható figyelmen kívül, hogy egész életünket végigkíséri a fogorvos a tejfogak kibújásától az utolsó fogunk elvesztéséig.

A félelem oka lehet az ismeretlentől való félelem, de méginkább - a kellemetlen tapasztalatok alapján - az ismert dolgoktól félünk. A fogfájásnak már ősidők óta rangja van az embert kínzó fájdalmak között. Egy régi közmondás szerint: "semmi rosszabb nincs a világon, mint a fogfájás". Még védőszentje is van a fogfájósoknak: Szent Appolónia, aki az embereket kínzó fájdalom égi patrónusa. A fogorvoslás hőskorában szó sem volt érzéstelenítésről, de a fájós fogat akkor is eltávolították - brutális körülmények között, jogos volt tehát a félelem. Ma már azonban kitűnő érzéstelenítők, fejlett technika és jól képzett szakemberek állnak a fogbetegek rendelkezésére, s mégis sokakban megrögzött a legtöbb esetben indokolatlan félelem.

Mit tehetünk a félelem ellen ? A fogorvost félelem miatt elkerülni, a szükséges kezeléseket halogatni - a legrosszabb választás. Döntő jelentőségű a legelső találkozás a fogorvossal, erre lehetőleg akkor kerüljön sor, mikor ez még csak ismerkedést, barátkozást, ellenőrzést jelent, mert ha lázasan, átvirrasztott éjszaka után, elcsigázottan a sok fájdalomtól, késve keressük fel a fogorvost - könnyen lehet rossz tapasztalatokat szerezni, amely nem fogja erősíteni a "fogorvos a barátod" élményt, hiszen elhanyagolt esetben a szükséges fogeltávolítás lehet, hogy fájdalommal is jár, amit még fokozhat a kis páciens, vagy felnőtt felfokozott érzékenysége. Az így szerzett kellemetlen élmény döntően befolyásolja a beteg jövőbeni affinitását a fogászati rendelő látogatása iránt.

Ezért is nagyon fontosak az iskolafogászati kezelések, ahol még panaszmentes állapotban kerül sor a vizsgálatra. Igen jótékony hatású a hasonló korú társak jelenléte, hiszen ez biztonságot nyújt a szorongósabb gyermekek számára és egyben megpróbálják leplezni félelmüket is.

Mi van akkor, ha soron kívül heveny fogfájással kell elvinni a kisgyermeket a fogorvoshoz ? Lehetőleg ne kísérje az egész család ! S a legfontosabb, hogy soha ne csapjuk be azzal, hogy "csak megnézik a fogadat, csak gyógyszert kapsz, biztosan nem húzzák ki". Az őszintén felvilágosított gyerek inkább elfogadja a helyzetet. Ez az őszinteség persze a fogorvosra is vonatkozik.

Amikor nincs szükség sürgős kezelésre, és a gyerek fél és ellenáll, semmiképpen sem szabad az ellenkezés és sírás dacára erőszakolva beavatkozni. Ilyenkor valamilyen szimbolikus kezelést is végezhet a fogorvos. A legfontosabb, hogy ne legyen rossz emlékű az első találkozás. S ha ez sikerül, akkor egész életére kihatással lesz, és a kis páciensből nem lesz később fogait - félelme miatt - elhanyagoló felnőtt ! De mi van akkor, ha már túl vagyunk az első találkozáson , s esetleg pár kellemetlen élmény birtokában vagy akár azok nélkül is, de félünk ... és ugyanakkor el kell mennünk. Ilyenkor van az a sokak által ismert jelenség, hogy a félelem, szorongás miatt a fogorvosi váróban kiáll a fájás a fogunkból. Akár indulhatnánk is haza. Mégis tanácsosabb maradni és a félelmet legyőzve minél előbb túlesni a kezelésen. Sokkal nagyobb kínokat kell átélnünk sajgó fogunkkal, fájdalomcsillapítókon élve álmatlanul, mint amekkorától a fogorvosnál kell tartanunk. Biztos, hogy a fogorvosok sokkal több fájdalmat szüntetnek és előznek meg, mint amennyit (inkább kellemetlenségeket) mégis kénytelenek okozni.

A mai modern turbinás fúrógépek fordulatszáma 3-400 ezer percenként, s az automatikus vízhűtéssel együtt az esetek döntő többségében érzéstelenítés nélkül is fájdalmatlan a kezelés. S ha akár a fog érzékenysége, vagy félelmünk miatt ezt nem vállaljuk, akkor kérjük illetve vegyük igénybe a felajánlott érzéstelenítést. Sokan talán legjobban az injekciós tűtől félnek, pedig a beszúrási pont Lidocain sprayvel való érzéstelenítése után az egyszerhasználatos vékony tűvel valóban csak "szúnyogcsípés".

 

A fogorvostól való félelem sokakat tart vissza a rendszeres ellenőrzéstől, amely félévenként javasolt. Minél jobban fél a fogorvostól valaki, annál inkább nagyobbnak érzi a fájdalmat. Felnőttnél is járható út, hogy a beteget fájdalommal nem járó kezeléssel - pl. fogkőleszedéssel - segítjük félelme leküzdésében az első kezelés alkalmával. Hiába van tisztában a fogorvos a legjobb eljárásokkal, ha a beteg megnyugtatásával nem törődik.

Gyakran egy egyszerű egyszerű,. megnyugtató beszélgetés elegendő a félelem eloszlatására, s ezt jól megerősítheti, hitelesítheti a beszélgetést követő, valóban fájdalmatlanul elvégzett kezelés.

Nagyon fontos a fogbetegségek terén is a megelőzés. A nyugati országok tapasztalatai szerint a TV reklámok, újságok, rádióban végzett fogászati felvilágosítás figyelemfelkeltő, de a legmodernebb technika, vagy videofilm sem pótolhatja a legeredményesebb felvilágosító módszert, a "szemtől szemben" végzett, a beteggel törődő, célzott jó szót, amely még anyagi beruházást sem igényel.

Már a fogorvosi váró berendezése is segítheti a félelem leküzdését. Az országban több helyen működnek félelemmentes, aktivizáló, motiváló várók. Itt a sokféle játék, TV, video, oktatóeszközök a félelem és szorongás eloszlatásán, csökkentésén túl, ismereteket is adnak a fogbetegségek megelőzéséről, egyéb egészségügyi ismeretekről. Az ilyen várók egyben az orvos-beteg kapcsolat segítői: a beteg már a váróba lépéstől kezdve törődést tapasztal. Természetesen a rendelőben a "félelmetesebb" eszközöknek sem kell feltétlenül a betegek szeme előtt lenni. Végül a fogorvos személye lesz az a tényező, ami enyhítheti a valóságos vagy vélt kellemetlenséget, fájdalmat. A tapasztalatok szerint a higgadtan, biztos kézzel dolgozó, türelmes, a betegével beszélgető, együttérző fogorvos betegei kevesebb fájdalmat éreznek, mintha az orvos kizárólag csak a beteg fogat kezelné. A fogorvos tehát sohasem feledkezhet meg arról, hogy a fájós, kezelésre váró foghoz egy érző, esetleg a félelemtől is szenvedő páciens is tartozik.

 

 

Dr. Piskóty Ildikó

Tel: 250-23-73