vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Miért kell a hiányzó fogakat pótolni ?

A XVIII. század végéig csak esztétikai hiányosságok miatt készítettek műfogakat és ennek a hiúság volt az oka.

Ez valóban jelentős, de legalább ilyen fontos a rágóképesség helyreállitása is. A foghiány rágás-elégtelenségen keresztül az emésztőrendszer megbetegedéseit okozhatja. A darabos kevésbé megrágott étel megterheli a gyomrot, beleket.

A jó fogpótlás helyreállítja a rágóképességet és megszünteti a foghiány okozta esztétikai hátrányt és beszédzavart.

 

A fogpótlások felosztásakor két nagy csoportot különítünk el.

  1. Nem kivehető (fix) pótlások: gyökércsapos fog, korona, híd

  2. Kivehető (részleges, teljes)

Miből készítették régebben a műfogat ?

Kezdetben könnyen megmunkálható anyagokból, pl. fából, csontból, állati fogakból faragták, de felhasználtak halott emberi fogakat is. A kínaiak már i.e. IV. században porcelánt is alkalmaztak, Európában ezt csak 1709-től ismerik. Ma nemesfémekből,, króm-nikkel, króm-kobalt és egyéb ötvözetekből illetve porcelánból készítjük.

 

Fogpótlás előtt mindig rendbe rakjuk a szájat, eltávolítjuk az esetleges fel nem használható gyökereket, ellátjuk a szuvas fogakat és eltávolítjuk a fogköveket. Fogpótlás szükséges, ha a foghiány azonnali károsodást okoz, vagy későbbi károsodás várható illetve, ha esztétikai indokunk van.

Nem indokolt pl. bölcsesség fogat, torlódott fogívből eltávolított fogat pótolni. Fontos, hogy a fogpótlás ne károsítsa a maradék fogazatot, lágyrészeket, ínyt, szájálló, illetve könnyen tisztítható legyen, valamint kopásálló és esztétikus.

Fix fogpótlások

A fix fogpótlásokat a maradék fogakhoz ragasztjuk és csak orvos tudja eltávolítani. Akkor készítthető, ha még megfelelő számú és elhelyezkedésű saját fog vag a szájban.

Gyökércsapos fogmű

A gyökércsapos fogmű a gyökércsatornába vezetett csap segítségével erősítii a korona rögzülését.

Készítése akkor indokolt, ha a fog koronája szuvasodás vagy sérülés miattt annyira meggyengült vagy elpusztult, hogy a felülete borító koronának nem nyújt megfelelő tartást, illetve ha a fog tengelyállását szeretnénk korrigálni. Természetesen csak jól gyökértömött fogba készíthetünk, amelyik nem mozog és a gyökércsúcson semmilyen elváltozás nem látható.

 

 

Korona

A korona anyag szerint lehet fém, porcelán vagy akrilát.

Felhasználás szerint: lehet szóló, lehet hidat tartó horgonykorona illetve kapocstartó.

Készítése akkor indokolt, ha nagyfokú szuvasodás ellátása nagy töméssel nem lenne hosszú életű vagy elszíneződött illetve kedvezőtlen tengelyállású fogról van szó.

Híd

A híd olyan fogpótlás, amellyel a hiányt pótló műfogakat a maradék fogakra, gyökerekre vagy az azokat helyettesítő implantátumokra (beépített fogak) rögzítjük. A hidak rágóértéke és élettartama függ attól, hogy milyen állapotban vannak a pillérfogak, mennyire szilárdan rögzülnek , mennyi és milyen alakú gyökerük van illetve milyen az íny állapota.
A legteherbíróbb fogak a hármasok és hatosok, a legkevésbbé a kettesek és a nyolcasok. A híd ugyanolyan anyagokból készülhet, mint a korona.

 

Hogyan készül a fogpótlás ?

Az anamnézis felvétel és szájvizsgálat után a fog előkészítése következik. A csiszolást folyamatos vízhűtésben végezzük és élő fog esetén mindig ajánlatos érzéstelenítést alkalmazni.

A lecsiszolt fogról (csonkról) másolatot, úgynevezett lenyomatot készítünk. Ezután következik a harapásvétel. Felpuhított, hasábra összegöngyölt viaszba kell a betegnek összecszukni a száját, majd hidegvízzel lehűtjük és óvatosan kivesszük a szájból. Ha szükséges, a csonkokat ecseteléssel vagy ideiglenes koronával védjük a pótlás elkészültéig a külső hatásoktól. Az utolsó, de egyik legfontosabb mozzanat a színválasztás. Ez mindig a beteg jelenlétében és közreműködésével és kívánságainak figyelembe vételével történik. Sokféle színből választhatunk, de mindig az adott szájba keressük, mert a többitől eltérő, túl fehér szín nem szépséget, hanem feltünést fog eredményezni.

Ezután a fogtechnikus elkészíti a pótlást. Nagyon érzékeny csonk esetén a leszárítás előtt érzéstelenítjük a fogat. A ragasztóanyag megszilárdulása után eltávolítjuk a maradványokat és ellenőrizzük a harapást.

A fix pótlások tisztítására legalább olyan gondot kell fordítanunk, mint saját fogainkra! Ezzel meghosszabbíthatjuk életttartamukat illetve megelőzhetjük az ínygyulladást. A fogpótlást és az íny közé került ételmaradékok csak speciális fogtisztító segédeszközökkel távolíthatók el, amellyek nagyobb patikákban, illatszerboltokban kaphatók. Szerezzünk be speciális fogselymet (superfloss) illetve fogköztisztító kefét. Keressük fel fogorvosunkat, aki megtanít ezek használatára.