vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Fogambulancia … (részleges fogsorok)

A népbetegségnek számító fogszuvasodás és ínygyulladás következtében a lakosság kb. 60 %-a ötvenéves korára részleges, majd teljes foghiánnyal küzd.

A kivehető lemezes pótlás (amely alaplemezből, műínyből és műfogakból áll) lehet részleges vagy teljes.

Mikor készíthetünk teljes és mikor részleges kivehető fogpótlást ?

Ha az állcsontban már egyetlen saját fog sem található, akkor teljes kivehető fogsort készítünk (napjainkban azonban lehetőség van implantátum segítségével teljesen fogatlan szájba rögzített hidat készíteni, de erről majd legközelebb olvashatnak).

Ha legalább még egy saját fog van a szájban, akkor a hiányzó fogak helyére kivehető részleges fogpótlást készítünk, amelyet speciális elhorgonyzási eszközökkel (kapocs, csúsztató, teleszkóp) a maradó fogakhoz rögzítünk. A fogpótlás tervezésekor az első feladat, hogy eldöntsük, a hiányt milyen típusú fogpótlással pótoljuk.

Kivehető lemezes pótlással bármilyen részleges foghiány megoldható, de tilos görcsökkel és eszméletvesztéssel járó betegségekben (pl. epilepszia) készíteni. Ezzel szemben híd csak megfelelő számú és elhelyezkedésű fog esetén lehetséges.

 

Melyik a jobb: a kivehető vagy a fix ?

Mindkét fajtának van előnye és hátránya is. Rögzítettség szempontjából a fix híd a legjobb, esztétikailag viszont a lemezpótlás kedvezőbb, ha a csont- illetve lágyrészhiányt is pótolni kell. A híd a maradék fogakat merev egységbe foglalja (sínezi), viszont le kell csiszolni a fogakat, tehát fogfeláldozással jár.

A kivehető pótlás higiénikusabb, hiszen sokkal könnyebb szájon kívül tisztítani. A híd hosszabb élettartamú, de a kivehető jobban javítható.

Lényeges szempont, hogy a fogpótlás mennyire befolyásolja az íz-hő és formaérzékelő képességet. E tekintetben is a híd előnyösebb.

Az életkor is fontos, hiszen a fiatalok nagyon idegenkednek a kivehetőtől. A nemek között is van különbség: általában a férfiak könnyebben viselik a kivehető megoldás kedvezőtlen hatásait. Mindent egybevetve rögzített pótlás készítésére törekszünk.

 

A részleges lemezes fogpótlás munkafázisai:

A fogpótlások tervezését és készítéseinek feltételeit meghatározza a maradék fogak száma, elhelyezkedése, tengelyállása, a koronák alakja, mérete, az íny állapota. A lehetőségeket befolyásolja a fogív alakja, mérete, harapási rendellenességek, milyen az ellentétes fogazat. A tervezésnél fontos figyelembe venni a páciens nemét, korát, foglalkozását és általános egészségi állapotát is. A foghiányok lehetséges kombinációinak száma rendkívül nagy, kb. ötvenezer, ezért mindig egyéni tervet kell készíteni.

A kórelőzmények illetve esetleges szervrendszeri betegségek kikérdezése után elvégezzük a szájvizsgálatot, illetve röntgent készítünk.

 

Mi történik addig, amíg a fogpótlás a szájunkba kerül ?

A kivehető pótlások elkészítése előtt ugyanúgy, mint a fix pótlások esetén a szájat elő kell készíteni.

A szuvas fogakat betömjük, a cserére szoruló töméseket illetve gyökértöméseket elkészítjük, a funkcióképtelen fogakat, gyökereket illetve fogköveket eltávolítjuk. Néha szükség van korrekciós műtétre, melynek célja a protézis stabilitásának javítása, pl. kóros nyálkahártya-képződmények eltávolítása, implantátumok készítése.

 

A foghiány gyógyítása a fogsor szájba helyezésével még nem fejeződött be. Átadáskor a beteget fel kell világosítani a fogpótlás használatáról, tisztításáról és az esetleges kellemetlenségekről.

Ne ijedjünk meg, ha kezdetben töri a nyálkahártyát, ezen könnyen lehet segíteni. Eleinte a nyáltermelés is fokozódhat, hányingert, émelygést okozhat. A jó fogsort azonban néhány hét alatt megszeretjük, megszokjuk és nélkülözhetetlenné válik.

 

Amit a tisztításról tudni kell?

Minden étkezés után ajánlott a szájból kivéve nagyfejű fogkefével alaposan megtisztítani, vagy már kapható speciális fogsortisztító kefe is.

Használjunk fogsortisztító tablettát, amely eltávolítja a lepedéket és az elszíneződéseket, illetve egyben fertőtlenítő hatású is. Egy pohár vízben feloldva kb. 10 percig áztassuk fogsorunkat, majd leöblítés után rakjuk vissza a “helyére”.

Ha elhanyagoljuk a szájápolást, hiába lesz szép a mosolyunk, nemsokára különböző nyálkahártya-betegségekkel, gombásodással fogunk szenvedni.

 

Dr. Piskóty Ildikó

Tel: 06 309 214 147