vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

A fogszuvasodás és a lepedék

Magyarország fogazati státuszát sajnos nagyon szomorú adatok jellemzik. A fogszuvasodás a lakosság közel 100 %-át érinti. Egy felnőttnek átlagosan 16 foga beteg és átlag 10 hiányzik. Egy 12 éves gyereknek átlagosan 5-6 foga beteg. A felnőttek csak 5 %-ának, a 12 évesek csak 25 %-ának ép az ínye.

Mind a fogszuvasodás, mind a fogágybetegség a lakosság egészségi állapotát befolyásoló népbetegség, melynek gyógykezelése hatalmas terhet ró országunk egészségügyi ellátására.

A gyakori fogbetegségek fő bűnöse a lepedék ! Fontos különbséget tennünk a lepedék (dentális plakk) és az ételmaradék között, illetve megérteni az eltávolításuk közötti különbséget.

 

Ételmaradék:

- étkezéskor a fogak barázdáiba kerülő ételmaradékokból áll

- szabad szemmel jól látható

- akár egy erőteljes öblítéssel is eltávolítható.

 

Ezzel szemben
A lepedék:

- a fogakon, ínyen, fogpótláson szorosan tapadó pépes

felrakódás, amely ételmaradékból, nyálból, baktériumokból áll

- csak mechanikus dörzsöléssel távolítható el.

- szabad szemmel alig látható, esetleg a nyelvünkkel végigsimítva

a lepedékes részeket kissé érdesnek érezhetjük.

A lepedéket láthatóvá tehetjük plakkfestő (lepedék festő) oldattal illetve tablettával, amelyet nagyobb gyógyszertárakban, drogériákban vásárolhatunk. Ezek rendkívül hasznosak, hiszen fogmosás után ellenőrizhetjük a tisztítás hatékonyságát. A lepedékfestő tablettát szét kell rágni, majd a nyelvünkkel "szétteríteni", bekenni a fogakat. Ezután vízzel kiöblítjük a szánkat. A megfestődött fogfelszínek lepedékesek, ezeket újra meg kell tisztítanunk !

 

A fogszuvasodás lényege, hogy a lepedékben található mikroorganizmusok fő táplálékukat az ételmaradékokból nyerik. Speciális anyagcsere során savat termelnek, amely megtámadja a zománcot és sókat oldanak ki belőle.

Kezdeti stádiumban csak egy krétafehér elszíneződés látható, ezt azonban csak a fogorvosi rendelőben , megfelelő megvilágítás mellett vehetjük észre. Fontos tudni, hogy ekkor még fluoridos kezeléssel a folyamat megállítható!

A sorozatos savhatás egyre mélyebb rétegeket érint, barnás-fekete elszíneződést és üregképződést észlelhetünk. Ekkor sajnos már csak töméssel gyógyíthatunk ! Ha még ekkor is késlekedünk a fogorvos felkeresésével, a folyamat továbbterjed, a fog elhalhat, gyökérkezelni kell, illetve akár el is kell távolítani, sőt, súlyosabb esetben az egész szervezetre kiterjedő fertőzés alakulhat ki.

A fogszuvasodás első jeleiként: hidegre, melegre, édesre, sósra néhány másodperces fájdalmat érezhetünk. Később egyre gyakrabban és erősebben, majd spontán, mindenféle inger nélkül is. Minden étkezéskor újabb és újabb tápanyagot biztosítunk a baktériumoknak, ezért fontos a rendszeres, minden étkezés utáni alapos fogtisztítás ! Ha erre napközben nincs lehetőségünk, legalább egy erőteljes szájöblítést végezzünk !

A lepedék nagy szerepet tölt be a különböző fogágybetegségek kialakulásában is, amely nagyon sok kismamát érint. (Erről azonban majd a következő számban olvashatnak)

Dr. Piskóty Ildikó