vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Mikor mossunk fogat ?

Lehetőlegminden étkezést követően azonnal, de a reggeli és a vacsora elfogyasztása után semmiképpen sem maradhat el ! Ha napközben erre nincs lehetőségünk, akkor legalább erőteljesen öblítsük ki a szánkat !

 

Mennyi ideig tartson ?

Amíg a fogakon található lepedéket el nem távolítottuk. Ehhez legalább 3-4 perc szükséges.

Mire van szükségünk a helyes szájápoláshoz ?

Természetesen elsősorban egy jó fogkefére és jó fogkrémre.

A jó fogkefe jellemzői: a feje kicsi. Előnye, hogy könnyebben és alaposabban meg tudjuk tisztítani az összes fogfelszínt, főleg a nehezen hozzáférhető hátsó fogakat is. A szálak műanyagból készüljenek és a szálvégek legyenek lekerekítettek. A szálak erőssége pedig lágy vagy legfeljebb közepes keménységű legyen. A fogkefét két-három havonta cseréljük, ugyanis az elhasznált fogkefe nem tisztít egyenletesen és hatékonyan, ideális teret hagy a fertőzést okozó baktériumoknak Kapható már indikátoros fogkefé, amely a használattal arányosan jelzi az elhasználódás mértékét.

A fogkrémek sokaságából pedig mindenképpen fluoridot tartalmazót válasszunk !

Hogyan, milyen technikával mossunk fogat ?

Több szakmailag elfogadott módszer is létezik, ajánlatos azonban egyet kiválasztani és elsajátítani, amely automatikussá válik, így soha egyetlen fogfelszín sem marad el. Tanácsos megszokni a következő sorrendet! Felül, jobb oldalon; felül bal oldalon; alul jobb oldalon, majd alul bal oldalon. Ebben a sorrendben a rágófogakat, utána a külső, majd ezt követően a belső felszíneket tisztítsuk meg. A fogmosás alapelvei: a fogkefét fogjuk marokra! Előre-hátra mozgás csak a rágófelszínen megengedett. A külső felszíneket zárt fogsor mellett, körkörösen és le illetve fel, az íny felől a rágófelszín felé tisztítsuk, vízszintes irányú erőteljes sikálást soha ne végezzünk. A belső felszíneket pedig söprögető technikával - szintén íny felől a rágófelszín felé - szabadítsuk meg a lepedéktől ! Ne feledkezzünk meg, hogy közben az ínyünket is masszírozzuk meg.

Végezetül a nyelvünkön is húzzuk párszor végig a fogkefénket ! Ha belegondolnak, hogy a lepedék a nyelvre is lerakódhat, akkor máris érthető ez a néhány másodpercet igénylő mozdulat.