vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Nem félünk a fogorvostól, nem bánt csak...

Szájápolás a szebb mosolyért !

Előző "rendelésünkön" megtanulhattuk, elsajátíthattuk a helyes szájápolás művészetét. Most pedig nézzük, mit tehetünk még azért, hogy ne kelljen irigykednünk a mozivászonról ránk mosolygó sztárok csillogó fogai után!

Az egészség megóvásának egyik alapja az egészséges és korszerű táplálkozás. Ez és a fogszvasodás elleni táplálkozás elvei szerencsére egybeesnek, így nincs szükség valamilyen speciális diétára, hogy fogaink épségét megőrizzük! A helyes táplákozás biztosítja a szervezet számára szükséges építőanyagokat, fedezi a szervezet energiaigényét, szabályozza az anyagcsere folyamatának fenntartását. Rendkívül fontos szerepe van a táplálkozási ritmusnak Ezenkívül. fontos a táplálék konzisztenciája, összetétele, az elfogyasztott szénhidrát mennyisége illetve a fogyasztás gyakorisága.

 

A fogak és a fogágy élettani működéséhez a kiadós rágás elengedhetetlen ! A jó rágás elősegíti a nyálképzést és a fogak öntisztulását. Sajnos a mai konyhakészítési szokásainkat inkább a puha pépesített ételek készítése jellemzi. Ritkán fogyasztunk nyers zöldséget (répa, retek, karalábé, káposzta) és inkább a friss puha házikenyeret választjuk, egy sokmagvas barna helyett.

 

Rengeteg cukrot fogyasztunk. Ezt igazolja az a statisztikai adat is, miszerint a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő ! A WHO (Egészségügy Világszervezet) szerint az optimális a fele lenne ! A cukorfogyasztás csökkentése nemcsak a fogazat épsége szempontjából fontos, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget.

 

Az egyes táplálékok összetétele is szoros kapcsolatban áll a fogszuvasodás kialakulásával. Bebizonyosodott, hogy azok az ételek, amelyek kevésbé károsítják a zománcot, nagy valószínűséggel több fluoridot, kalciumot, zsírokat, ásványi anyagokat tartalmaz és kevesebb cukorfélét. Használjunk inkább édesítőszereket, amelyek helyettesítik az édes ízt, de a fogak számára előnyösebb, mivel a szájüregi baktériumok jelentős részüket nem tudják felhasználni, fogszuvasodást okozó savvá alakítani illetve a zománcot kisebb mértékben károsító enyhébb sav keletkezik. Szerencsére már nálunk is nagyon sok olyan termék ( édesség, üdítőital, lekvár stb. ) kapható, amelyen a ZUCKER-FREI, SUGAR-FREE, NO-CUKOR feliratot láthatjuk illetve egy fogat esernyővel. Ezek mind fogkímélő termékek.

 

Nemcsak az a fontos, hogy mennyi és milyen édességet eszünk, hanem, hogy milyen gyakorisággal tesszük. Természetesen minél gyakrabban nassolunk, annál inkább károsítjuk fogainkat. Ha mégis esendők vagyunk és engedünk a csábításnak, mindenképpen a főétkezések után közvetlenül élvezkedjünk, lehetőleg minél ritkábban!

Érdekesség, hogy a csokoládé illetve a csokival bevont édességek fogszuvasodást okozó hatása kisebb. Ennek oka valószínűleg a kakaó zsírtartalmának tulajdonítható. A zsírok ugyanis bevonó hatásuk folytán fejtik ki védő hatásukat. Ezért ajánlatos étkezés után sajtot fogyasztani!

Szomjunkat leginkább vízzel oltsuk ! Ha lehet, felejtsuk el a sok cukrot tartalmazó szörpöket, üdítőket, helyettük igyunk inkább frissen préselt gyümölcslevet vagy legfeljebb LIGHT üdítőt !

A dohányzás az egész szervezetre káros hatással van. Ezalól a szájüreg sem kivétel. Ez nem meglepő, hiszen a füstöt a szájon keresztül szívjuk be. A dohányzásnak a fogat elszínező hatása mellett - amely inkább csak esztétikailag fontos illetve a leheletünk üdeségét befolyásolja - a szájüregi rosszindulatú folyamatok kialakulásában van jelentős szerepe. Fontos, hogy a dohányzásról úgy szokjunk le, hogy közben ellensúlyozásként semilyen rossz szokást ne vegyünk
fel !

 

 

Táplálkozási tanácsok

Táplálkozzunk változatosan !

Ételeink legyenek fehérjékben, vitaminokban, asványi anyagokban gazdagok !

Étkezzünk négy-ötször naponta !

Legyünk mértékletesek a mennyiségekben !

Főleg rágást igénylő ételeket készítsünk illetve fogyasszunk !

Kerüljük az édességek túlzott élvezetét !

Minél ritkábban és csak a főétkezések alkalmával nassoljunk !

Rendszeresen, naponta többször együnk nyers zöldséget, főzelékfélét !

Az étrendünkben bőségesen szerepeljen gyümölcs !

Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér fehér helyett !

Használjunk mesterséges édesítőszereket, ha egyáltalán szükséges !

Kerüljük a zsíros ételeket !

Az állati eredetű zsírok helyett használjunk telítetlen, növényi olajakat ételeink elkészítéséhez !

Minél kevesebbet sózzunk !

Naponta fogyasszunk tejet, tejterméket !

A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése !

 

 

Ezeket a tanácsokat betartva előzzük meg az elhízást, törekedjünk az optimális testtömeg megtartására ! De ami talán a legfontosabb: sohase feledjük az étkezés utáni azonnali fogmosást !

 

A korszerű táplálkozás és a helyes szájápolás mellett fontos, hogy rendszeresen, legalább félévente keressük fel fogorvosunkat, még akkor is, ha nincs panaszunk. A fogszuvasodás kezdetben nem okoz panaszt. Ha még ilyen stádiumban kerül fogunk a fogorvos "keze alá", a kezelés egyszerűbb, kevesebb időt vesz igénybe és biztos, hogy kisebb kellemetlenséggel jár. A rendszeres fogorvosi kezelés meghiúsulásának talán egyik leggyakoribb oka a félelem a fogorvostól illetve a fogorvosi kezelésektől. Jelentőségét az is bizonyítja, hogy az USA-ban a pszichológián belül szakosodott a fogászatlélektan, mint új tudományág. Első kongresszusa 1977-ben volt a nyugat-virginiai egyetemen, ahol azt vitatták meg, hogyan csökkenthető, enyhíthető lélektani módszerekkel a fogorvosi széktől való szorongás. Ebben szerepet játszik az időben történő kezelés, ahol a páciens nemcsak a kezelés tárgya, hanem patnere is az orvosnak.

 

 

FOGTÖRTÉNELEM, érdekességek

 

Hány foga volt az ősembernek ?

Az ősember állcsontja erősebb és nagyobb volt, mint a ma élő emberé, így több hely volt a fogak számára. Átlagosan mégis a mai emberhez hasonlóan 32 foguk volt. Ha azonban mégmesszebb tekintünk vissza az őstörténetben, akkor olyan ősemlősöket is találunk, amelyek 44 foggal rendelkeztek.

A fogak számbeli csökkenésének az oka, hogy a fejlődés során a fokozatosan kisebbedő állcsontokban egyre kevesebb hely marad a fogak számára. A fogak számának csökkenése folyamata ma is folytatódik, amelyet az is bizonyít, hogy a bölcsességfogak egyre gyakrabban hiányoznak.

 

 

Honnan származik a cukor ?

A mézet tekinthetjük valószínűleg az első édesítőszernek, amelyet talán már az ősember is ismert és fogyasztott. A cukor hazája Elő-India. Nagy Sándor hadjáratainak idejéből - i.e. 327 - feljegyzések írnak arról, hogy Indiában található egy olyan növény, amelyből méhek nélkül lehet "mézet" készíteni. Ez a növény a cukornád, amely Indiából aztán eljutott Kínába, Perzsiába és Arábiába. Európába az 1450-es évek körül került el a cukor és ekkor még csak orvosi receptre lehetett megvásárolni.

 

 

Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól ?

Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.

 

 

Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra ?

Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A levegőben szálló liszt vagy cukorpor a fogakra lerakódik és nagyfokú szuvasodást idéz elő (természetesen a nagymennyiségben fogyasztott édesség is káros).

A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai, amelyek a hirtelen bekövetkező nagyfokú hőmérséklet ingadozással magyarázhatók. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".

 

 

Mit mond az álmoskönyv a fogakról ?

A fekete fogak betegséget jelentenek, míg fogorvossal álmodni kedvetlenség, bosszúság. Ha álmodban kiesik a fogad, akkor valaki meghal a családban. Ha pedig valaki álmában foghiányról álmodik, az gyorsan verje ki ezt az álmot a fejéből, mert rosszat, sokszor halált jelenthet.

 

 

Milyen volt Julius Ceasar foga ?

A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát Julius Ceasar. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés és természetesen a város lakóit is érintette.

 

 

Lehet-e a foghúzást hobbyból űzni ?

Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban ma is láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".

 

 

Mivel és hogyan húztak régen fogat ?

Valószínűleg a foghúzás első eszköze maga az emberi kéz volt. Természetesen az ujjak erejéve csak a már lötyögős fogat lehetett kimozdítani a helyéről.

Később aztán eszközöket is alkalmaztak. A régi kínaiak és japánok a fog megmozdítását kis faékek, farudak és kalapács segítségével végezték, majd a kilazított fogat ujjaikkal távolították el.

Az arabok a fog gyökere körül lefejtették a csontról az ínyt, a csontot izzó vassal égették át. Ennél a fájdalmatlannak nem nevezhető műtétnél a páciens a földön ült és a fejét az "orvos" térde szorította. Azért nem kell megijedni, mert ezt a módszert már nem alkalmazzuk. Régen tehát jogos alapja volt, hogy valamilyen rettenetes beavatkozásnak tartották a foghúzást. Napjainkban a korszerű érzéstelenítők segítségével azonban a foghúzás teljesen fájdalmatlan !

 

 

Miért kellett a műfogsort vízzel telt pohárban tartani ?

A csontból faragott fogak és fogsorok egy idő eltelte után magukba vették az ételek és italok illatát és viselésük nem igazán volt kellemes. Ezért jött divatba az a szokás, miszerint a fogsort egy pohár vízbe kell helyezni, így a kellemetlen szagok egy része reggelre, ha kis mértékben is, de enyhült. A kaucsuk fogsorokban apró kis lyukacskák vannak, amelyekbe a nyál és a nyálban oldott ételmaradékok beszívódtak. Ezek aztán bomlani kezdtek és rendkívül rossz szagot árasztottak.

A mai műfogsorok már speciális anyagból készülnek, nem igényelnek vízben áztatást. Ezzel szemben étkezések után fogkefével, fogkrémmel illetve speciális kefével meg kell tisztítani !

 

Dr Piskóty Ildikó