vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Nem félünk a fogorvostól, nem bánt csak...

Fluoridok a mindennapjainkban

Napjainkban számtalan hír, információ ér bennünket, így van ez az orvostudomány mindennapi kérdéseivel is. Fogorvosi rovatunk mostani számában egy olyan téma kerül terítékre, amellyel kapcsolatban a laikusoknak sok-sok kérdése merülhet fel.

A fluoridokról lesz szó és arra keressük a választ, hogy valójában alkalmazásukkal, használatukkal kapcsolatban mi is az igazság, hogyan érdemes használni a különböző készítményeket, miként érdemes táplálkozni ebből a szempontból, vannak-e egyéb formái is használatuknak ? A fluoridokról sokat hallhattunk, láthattunk és a médiákban elhangzó reklámokból megtanultuk, hogy ezt vagy azt érdemes kipróbálni. A témának azonban ez csupán egy kicsi része, hiszen a hirdetések ezen információit komoly üzleti érdekek vezérlik. Azt azonban érdemes tudnunk, hogy "fogorvosi rendelőnkben" most ennél sokkal többet tudhatunk meg. Tessék hát "belépni" !

 

A fluor ion ( F-) a természetben csak só formájában fordul elő, ezért csak fluoridokról helyes beszélnünk. A tengervíz literenként 1 mg oldott fluoridot tartalmaz, az esővíz által táplált belvizek és a talajvizek ennek csak tizedét. A fluoridok az élőlények természetes alkotóelemét képezik, az összes elmeszesedett szövet felépítésében résztvesznek. A fogszuvasodás fluoridok segítségével való csökkentési lehetősége korunk egyik legnagyszerűbb kutatási eredménye.

Nyolcvan évvel ezelőtt figyeltek fel először megelőző hatására. Azt tapasztalták, hogy azok az emberek, akik olyan helyen laknak, ahol a természetes ivóvíz 1mg/liter fluoridot tartalmaz, a fogszuvasodás fele olyan gyakori, mint hasonló körülmények között élő, de fluoridban szegény ivóvizet fogyasztók körében.

 

Miben is rejlik a fluorid szerepe a fogbetegségek megelőzésében ? Egyrészt beépül a fogba és savval ellenállóbb zománc alakul ki, ezenkívül fogszuvasodásra kevésbé hajlamos fogak alakulnak ki a fogfejlődés során, de fontos hatása az is, hogy gátolja egyes cukorbontó enzimek működését.

Természetes úton élelemmel és ivóvízzel kerülhet be a szervezetünkbe. Néhány élelmiszer (hal, tea) is tartalmaz fluoridot, ezekből azonban nem fogyasztunk olyan mennyiséget, hogy a fogszuvasodás megelőzéséhez szükséges optimális mennyiséget bevigyük.

Ha az ivóvíz megfelelő mennyiségben tartalmaz fluoridot, akkor fluor-apatit formájában beépül a fogzomácba és ellenállóbbá teszi. Ha kevesebbet, akkor puhább, savval szemben kevésbé ellenálló hydroxil-apatit képződik.

A világ legtöbb részén - sajnos Magyarországon is - az ivóvíz minimális fluoridot tartalmaz. Lakosságunk kb. 1 %-a iszik megfelelő vizet. Az elégtelen beviteltel pótlása, kiegészítése két úton lehetséges. Egyrészt (1.) szisztémásan, vagyis a szervezetbe bevitt fluorid segítségével, a vérkeringés útján (fluoriddal dúsított víz, só, tej tabletta). Másrészt (2.) lokálisan, azaz a fogak áttörése után, helyileg alkalmazott fluoridkészítményekkel (öblítő, ecsetelő, fogkrém, zselé).

 

(1.) Világszerte a legolcsóbb szisztémás módszer a só fluoridálása. Svájcban, Franciaországban, Costa Ricaban és Jamaicaban ez már jól bevezetett gyakorlat.. Hazánkban sajnos eddig sem a víz, sem a só, sem a tej fluoriddal való dúsítása mind a mai nap nem megoldott, bár próbálkozások már történtek. Jelenleg a Dentocar illetve Dentocar forte nevű tabletta alkalmazható. Ezt a családorvos illetve a gyermekfogorvos írhatja fel receptre, térítésmentesen.

Az adagolást az orvos írja elő, amely függ a település ivóvizének fluorid tartalmától és a gyermek életkorától. A tablettát úgy tanácsos bevenni, hogy szét kell rágni és célszerű lenyelés előtt egy kicsit a szájban tartani, hogy helyi hatást is kifejthessen. Akkor várható el a legjob eredmény, ha minél korábban kezdik el kapni a gyerekek - lehetőleg két éves kor előtt - évente legalább 200 napig és folyamatosan, amíg a maradó fogak is kibújnak, tehát kb. 12 éves korig. Nagyon fontos tudni, ha valamilyen okból pár napig megszakadt az adagolás, a kimaradt adagot nem szabad összegyűjtve, pótlólag beadni!

 

Lehet-e a fluorid tablettának mellékhatása ? Más anyagokhoz hasonlóan fontos, hogy összesen mekkora adag fluoridot juttatunk a szervezetbe. Bármilyen anyagnak, még a vitaminoknak is lehet negatív hatása, ha túl nagy mennyiségben kerül a szerevezetünkbe. Természetesen ezalól a fluorid sem kivétel.

Hosszú évek nemzetközi tapasztalatai és szigorú vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy amennyiben betartjuk az előírásokat, az adagolás módját és mennyiségét, mellékhatástól nem kell félnünk!

 

(2.) A maradó fogak áttörése után helyileg alkalmazott fluorid készítményekkel előzhetjük meg a rettegett fogszuvasodást, amelyek közvetlenül a zománc felszínéről épülnek be. Ezeket a módszereket mindenkinek ajánlom, életkortól függetlenül!

Mindenképpen fluoridos fogkrémmel mossunk fogat, de csak kb. 5 éves kortól ajánlott, amikor már megérti a gyermek, hogy nem szabad lenyelni, még ha jóízű is a fogkrém !

Az első fluorid tartalmú fogkrémet 1960-ban ismerte el az Amerikai Fogorvosok Egyesülete gyógyhatású fogkrémként. Azóta számos továbbfejlesztett fogkrém látott napvilágot és került klinikai tesztelésre. A termékek versenyében szerencsére ki is estek azok, amelyek a fluoridtartalomnak, mint alapvető követelménynek nem feleltek meg. Naponta hallhatjuk a nagy cégek fogkrémcsatáit, mondván az egyik natrium-fluoridot, a másik amino-fluoridot tartalmaz. A Magyar Fogorvosok Egyesülete (MFE) szerint bármilyen fluoridot tartalmazó fogkrém jó, a lényeg, hogy szeressünk vele fogat mosni. Ebben az csatározásban egyébként felváltva büntetnek 20-30 millióra cégeket, amelyek magukat, mint a "LEGJOBB" hirdetik.

 

Használjunk fluoridot tartalmazó szájöblítőt is! A polcokon ma már ebből is nagy a választék, csak ki kell választani a számunkra "legtetszetősebbet" és a legfontosabb, hogy használjuk ! Ez persze nem helyettesíti a fogmosást, csak kiegészíti, sőt használat előtt mossuk meg mindig alaposan a fogainkat!

 

Rendkívül ajánlatos hetente egyszer Elmex géllel bedörzsölni a fogainkat, amely nagyobb koncentrációban tartalmaz fluoridot, mint a fogkrém. Pontosan ezért kell csak hetente egyszer használni. A következőképpen kell alkalmazni: fogmosás után egy erre a célra hsznált külön fogkefével, - erre kb. 1 cm-es csíkot nyomunk - és a fogmosáskor alkalmazott mozdulatokkal bedörzsöljük a fogainkat, minden fog minden felszínét. Fontos, hogy utána nem szabad kiöblíteni a szánkat, legfeljebb a felesleges nyállal híguló anyagot köpjük ki! Ezután legalább 1 órán keresztül nem szabad sem enni, sem inni. Ezért ajánlatos a hét egy napját kiválasztani és este lefekvés előtt elvégezni.

Az Elmex gélt mindenkinek ajánlom, de különösen azoknak, akik fognyaki érzékenységben, illetve terhességi ínygyulladásban szenvednek. A fluoridos fogkrémekhez hasonlóan szintén 5 éves kortól ajánlott, a már korábban említett lenyelés veszélye miatt.

A helyileg alkalmazott szerek között meg kell említenünk olyanokat is, amelyek fogorvosi kezeléshez kötöttek, tehát csak a rendelőben lehet alkalmazni. Különböző fluoridos ecsetelőket illetve lakkokat vihet fel a fogorvos a fogakra, egyeseket vattagombóccal vagy kis ecsettel, de van olyan speciális készítmény is, amelyet egy elektromos ionáramláson alapuló módszerrel visz a fog állományába. A kezelések után nem szabad enni és öblögetni, de erre fogorvosunk úgyis felhívja a figyelmünket.

 

Mekkora eredményt várhatunk ezeknek az eljárásoknak és módszereknek az alkalmazásától ? Az első és legfontosabb, hogy ne csak egyszeri alkalommal vagy kampányszerüen próbáljuk ki a lehetőségeket, hanem rendszeresen!

 

Rendszeres szisztémás fluoridbevitellel kb. felére csökken, míg a helyileg alkalmazott készítmények rendszeres használatával 20-50 %-kal csökken a fogszuvasodás gyakorisága. A fluorid tehát nem csodaszer, de segítségével valóban nagy eredményeket lehet elérni a fogszuvasodás megelőzésében. Igazi sikert azonban csak akkor várhatunk, ha a megelőzés ismert módszereit együttesen és rendszeresen alkalmazzuk!

 

A fogászatban is, mint az egészségügy bármely területén az egyetlen járható út a megelőzés. "Szép doldog a beteg rendelkezésére állni, de mégszebb megvédeni őket attól, hogy betegek legyenek !" A megelőzés nemcsak humánusabb, mint a beteg gyógyítása, hanem hosszútávon gazdaságosabb is.

Az egészségnevelés hatásfoka az iskolákban a legmagasabb, mivel az ebben az időszakban elsajátított szokások egy egész életen át megőrződnek. A gyerekeknek tehát már az óvodában illetve az iskola első éveiben el kell sajátítaniuk a szájápolás módját és rendszerességét olyan mértékben, hogy a felnövekvő generáció kielégítendő szükségletnek érezze, hozzátartozzon a "komfort" érzéshez. A Fővárosi Gyermekfogászati Prevenciós Bizottság felkérte az általános iskolák igazgatóit, tantestületi tagokat, az óvodai és bölcsődei vezetőket, hogy vegyenek részt a megelőző feladatban, mert nevelőmunkájukkal több generációra meghatározzák a családok egészségi és fogászati magatartását.

 

Tudatosítani kell az emberekben, hogy az egészség, így a száj egészsége is érték. Jó lenne, ha tudatformálással elérnénk odáig, hogy ne csak az AIDS-től féljen valaki, hanem a fogbetegségektől is. Átérezze, hogy a szájhigiéne az általános egészség része.

A korábbi egészségmegőrző propagandamunkában mindig hangsúlyoztuk, hogy a száj egészsége mekkora érték. Fontos tudni, hogy az idők változnak és manapság már a szó szoros értelmében is érték, hiszen aki elhanyagolt fogait szeretné "széppé varázsoltatni", annak már sajnos nem elegendő testi-lelki erőt gyűjteni ahhoz, hogy beüljön a fogorvosi székbe, hanem bizony a pénztárcáját is jól ki kell nyitnia. Ne felejtsük, a megelőzés mindig könnyebb, fájdalmatlanabb és dícséretesebb dolog, mint utólag bánni az elmulasztott dolgokat, témánknál maradva a szájápolás, az ép, csillogó fogak és az egészséges száj állapotának megőrzését.

 

Hírek, érdekességek a nagyvilágból

Gyógynövényekkel a fogakért

A caries (fogszuvasodás), mint már tudjuk, a fog anyagát kívülről megtámadő betegség. A szénhidrátok a fogakon élő baktériumok anyagcseréje következtében szerves savakká erjednek, melyek a fogzománcot megtámadják. Több fogászati klinikai vizsgálat bebizonyítottta, hogy a növényi hatóanyagok gátló hatást fejtenek ki ezekre a mikroorganizmusokra. Kiderült, hogy a zsálya, borsmenta, a kasvirágfű és a kamilla hatóanyagai erős fertőtlenítő hatásúak és a kellemetlen mellékhatásoktól mentesek. A növényi hatóanyagok közvetlen gátló hatást gyakorolnak a mikrobákra, jótékonyan és tartósan befolyásolják a száj pH értékét, azaz a kémhatását. A már keletkezett szerves savakat azonnal semlegesítik, a szájüreg pH értékeit legalább 30 percig lúgos irányba tolják.

 

A hullámvasút elveszett tárgyai

Egy angliai város szabadidő parkjában újjáépítés miatt bezárták a hullámvasutat. Amikor a szerelők szétszerelték a szerkezetet, több mint 100 protézist találtak, amit valószínűleg a sikító vendégek ejtettek ki a szájukból.

 

Fogápolás a Flintstone családban

Az egykori Jugoszlávia területén előkerült leletek tanulmányozása során két amerikai kutató, Mary Russel és David Frayer annak a bizonyítékát találta meg, hogy a fogápolás már legalább 100 ezer éves múltra tekint vissza. Feltételezhető, hogy a finnyás Neandervölgyi talán valamilyen csontszilánkot használt erre a célra, majd a "fogápolás" után elhajította az "egyszerhasználatos" eszközt.

 

Fogszuvasodás a mamától a babának ?

Egy amerikai fogorvos azt bizonyította, hogy elsősorban az anyák fertőzik meg gyermekeiket a fogszuvasodást okozó baktériumokkal. A vizsgálat során 46 gyermeket tartott megfigyelés alatt születésüktől kezdve, 5 éves korukig. A fogorvos szerint a fogszuvasodás gyakoriságát 95 %-kal lehetne csökkenteni, ha sikerülne megakadályozni a gyermekek első hónapjaiban történő megfertőzését. Ez azonban nagyon nehéz, mert a baktériumok már a legkisebb nyálcseppel (pl. tüsszentéskor) átjuthatnak a gyermekre. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy soha ne csókolgassuk, puszilgassuk kisbabánk kezeit illetve arcát ! Találunk még rajta más kívánatos testrészt.

 

Műfogsora végzett egy tolvajjal

A történet szokatlan, de igaz. Az eset a spanyolországi Alicante városában történt. Az 56 éves férfi - varrógépszerelőnek adva ki magát - jutott be egy lakásba, ahonnan készpénzt tulajdonított el. A kárvallott, ahogy észrevette a történteket, üldözőbe vette az utcán az álszerelőt, aki a menekülés hevében lenyelte a műfogsorát és meghalt mielőtt kórházba szállíthatták volna

 

A dollár fogatlan "sztárja"

Nemrégiben dőlt meg az USA-ban egy sokáig tartó tévhit. Úgy tudták ugyanis, hogy az Egyesült Államok alapító atyja, George Washigton a kor szokásainak megfelelően fából készült műfogsorral végezte állami teendőit. Egy bostoni kutató, Dr Richard Price kiderítette, hogy az USA első elnökének valamennyi fogát el kellett távolítani krónikus ínygyulladása miatt, s azok pótlására elefántcsontot használtak fel. Mivel azonban ezek rögzítése az állkapocshoz akkor még lehetetlen volt, ólomkeretet öntöttek a fogak rögzítésére, mely szerkezet használatát egy rugós szerkezet tette lehetővé. Ez a szerkezet borzasztóan kényelmetlen volt, arról már nem is beszélve, hogy több mint négyszeres volt a súlya a mai megoldásokhoz képest. Igy, mint az néhány korabeli levélből kiderült, a dollár hátán lévő arckép készítésénél nem volt a szerkezet az elnök szájában.

 

Lézerrel a jövő felé

Az ulmi egyetemen a szuvas fogak kezelésére infravörös fényt kibocsájtó lézert fejlesztettek ki. A fog zománc illetve dentin részse jól elnyeli a sugarakat, így a találat helyén a zománc, majd a dentin elgőzölög és éles peremű mikroszervezeteket nem tartalmazó, betömhető kráter képződik. A német lézer sugarai hatékonyabbak, mint amerikai társáé, mivel a zománc és a dentin jobban elnyeli, ezért a dentin pontosabban távolítható el. Ráadásul az amerikai eszköz egyáltalán nem gőzölögteti el, emiatt a fogorvosnak fúrót is kell használnia. Mind emellett a német lézer legfeljebb fájdalmatlan felületi sérülést okoz az íny nyálkahártyájában, ellentétben az amerikaival, amely éppen azért, mert a sugarait a fog kevésbé nyeli el, a nyálkahártya alatti szövetbe is behatol és azt károsítja.

A német lézerrel nemcak a szuvas fogak kezelhetők, hanem a fogágybetegségek is és eltávolíthatók vele nyálkahártya elváltozások is.

 

 

Dr Piskóty Ildikó