vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Levél válaszol – a szájszárazságról

A betegsége nem is olyan ritka, mint gondolja. A panaszok gyakran kezdődnek ötven-hatvan éves kor körül. Oka lehet a nyálmirigy fiziológiás sorvadása, de sok egyéb tényező is szerepet játszik.

Először is tisztázni kellene, hogy valóban szájszárazságról van –e szó vagy csak szubjektív érzés ?

Fontos elkülöníteni, hogy a nyál mennyisége csökkent vagy az összetétele változott meg ?

Lényeges, hogy mennyi ideje áll fenn a panasz ?

Időszakosan jelentkezik vagy folyamatosan érzi ?

Társul-e hozzá valamilyen egyéb tünet, pl. szemviszketés ?

Összekapcsolható-e valamilyen eseménnyel, ami az utóbbi időben jellemző volt ?

A szájszárazságnak rengeteg oka lehet és általában egyszerre több is előfordul.

A kérdések megválaszolása után, melyek leveléből többnyire kiderülnek, nagyon fontos, hogy az elsődleges nyálmirigy vizsgálatot elvégezzük.

 

Vizsgálat során a nyugalmi nyáltermelés mennyiségét mérjük, majd serkentjük a működését. Ezután eldönthető, hogy a nyálmirigy csökkent működéséről vagy azt befolyásoló külső tényezőről van szó. Erre nem derült fény, tehát egy egyszerű vizsgálat során ezt el kellene dönteni.

 

A nyálmirigyek viszonylag ritkán állnak a háttérben, mert csak akkor okoznak szájszárazságot, hogyha azoknak többsége érintett.

Nyálelválasztást csökkentő okok: folyadékvesztéssel járó állapotok (hányás, hasmenés, erős izzadás, vérvesztés, cukorbetegség), depresszió, vérszegénység, vitaminhiányos állapotok, pajzsmirigybetegségek, változó kori hormonváltozások, felső légúti hurut és gyakran különböző gyógyszerek.

A gyógyuláshoz csökkenteni kell a nyálmirigyek sorvadását illetve a kiváltó okokat megszüntetni.

 

A kezelés elsősorban tüneti: ajánlott savanykás italok, citrom fogyasztása, rágógumi rágása. Javulás érhető el a nyálmirigyek rendszeres masszírozásával, melegítésével. Vas, A, B, C vitaminok pótlása lassítja a mirigyek sorvadását. Jelentős siker várható mesterséges nyál használatától is, melyet speciális recept alapján állítunk össze.