vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Miért félünk a fogorvostól?

 

Amit a fogorvosi kezelésről tudni kell

Ajánlom ezt a cikksorozatot mindazoknak, akik félnek a fogorvosi kezeléstől. Miért rettegünk, ha belépünk egy fogorvosi váróba? Foglaljon helyet a fogorvosi székben – persze csak gondolatban – és ismerkedjen meg a kezelés lényegével. Talán a félelmünk is csökken, ha tudjuk, mi fog velünk történni.

 

Fogszuvasodás, fogtömés

A fogszuvasodás lényege, hogy a lepedékben található baktériumok speciális anyagcsere folytán az ételmaradékból savat termelnek, amely megtámadja a fogzománcot és különböző mészsókat old ki belőle. Kezdeti stádiumban csak egy krétafehér elszineződés látható, ezt azonban csak a fogorvosi rendelőben megfelelő világitás mellett észleljük. Fontos tudni, hogy a folyamat ekkor még fluoridos kezeléssel megállitható. A sorozatos savhatás egyre mélyebb rétegeket érint, barnásfekete elszineződést és üregképződést okoz. Ekkor sajnos már csak töméssel gyógyithatunk. Ha még ekkor is késlekedünk a fogorvos felkeresésével, a folyamat tovább terjed, a fog elhalhat, gyökérkezelni kell, további késlekedés esetén pedig a fog már nem menthető meg. A fogszuvasodás első jeleként hidegre, melegre, édesre néhány másodperces fájdalmat érzünk. Leggyakrabban az első nagyőrlők (VI-os), legritkábban az alsó metszőfogak szuvasodnak. A tömés célja az esztétika és a rágófunkció helyreállitása. Ennek során feltárjuk az üreget, kitisztitjuk, száritjuk és betömjük. Miért kell a lyukas fogat mér fúrni? Belsejében mindig felpuhult, mállékony fogállomány található, amelyet a további romlás megakadályozása miatt kell eltávolitani. Legtöbbször nem érzünk semmi fájdalmat, csak a hang lehet kellemetlen. A mai modern száloptikás fúrógépekkel rendkivül gyorsan és hatékonyan lehet dolgozni. A megfelelő üreg kialakitását különböző alakú fúrók segitik. Ha megnyugtatóbb, ne szégyelljünk érzéstelenitőt kérni! A fog nem képes speciális hegszövet képzésére, ezért a kitisztitott lyukat idegen anyaggal pótolni kell.

 

Milyen a jó tömés?

Fogszinű, térfogata nem változik nem zsugorodik (ezért nem alakul ki később a tömés és a fog között keletkezett résben újabb szuvasodás), kopásálló, nem vezeti a hideget, meleget, szájálló. A tömőanyagoknak nagyon széles skálája ismeretes. Vannak, amelyek a fogban keményednek és vannak szilárdak. Tökéletes tömőanyag, amely minden feltételnek megfelel, nincs. A sokféle tömőanyag közül a választást bizzuk fogorvosunkra!

 

Figyelem! Tévhit:

  • A rágótól kiesik a tömés.

  • Nem birja a fogam a tömést, ezért esik ki. Egy jó minőségű tömőanyaggal szakszerűen elvégzett tömés akár évtizedekig kell, hogy a szánkban legyen.

  •  

GYÖKÉRKEZELÉS

Az elhanyagolt fogszuvasodás első szövődménye a fogbélgyulladás, amely előbb-utóbb a fogbél elhalásához vezet. A folyamat egyre mélyebbre terjed és a külső ingerek káros hatása következtében a fog belsejében található ideg gyulladása komoly fájdalmat okoz. Eleinte este, lefekvés után kezd fájni a fogunk, de nappalra megszűnik és éjjel újra erre ébredünk. Pár nap vagy hét után a fájdalom egyszerre csak megszűnik. Sajnos ilyenkor sokan megnyugodnak, milyen jó, hogy nem mentek fogorvoshoz, hiszen úgyis elmúlt. A fájdalmatlanság oka, hogy a fogbélben elhalt az ideg. Örömünk azonban nem sokáig fog tartani, a fertőzés ugyanis továbbterjed a gyökércsúcsra és azon keresztül a gyökér hártyarostok felé haladva gyökérhártya-gyulladást okoz. Ilyenkor a fog ismét fájdalmas lesz, de már nem csak éjjel, hanem nappal is elviselhetetlen. Érintésre, harapásra is fáj, rágni sem tudunk rajta. Ha még mindig késlekedünk, a fertőzés csonthártya-gyulladást okoz, melyet dagadt arc, láz, nagy fájdalom, környéki nyirokcsomó duzzanat kisér. Ilyenkor már csak ritkán lehet megmenteni a fogat.

 

Gyökérkezelés = idegölés

Tudom, ijesztően hangzik, de minden hiresztelés ellenében, teljesen fájdalmatlanul elvégezhető. A gyökértömés célja, hogy a fogat megtartsuk és a feltárt, fertőzésmentes száraz gyökércsatornát (csatornákat) teljesen kitöltve, maradandóan eltömeszeljük, lezárjuk, megakadályozva ezzel a fertőzés továbbterjedését.

 

A gyökértömött fog még sokáig funkcionál. A gyökérkezelés három fázisból áll:

  1. elhalt gangrénás fog esetén nincs szükség érzéstelenitésre, de élő, vagy csak részben elhalt fog esetén feltétlenül indokolt.

  2. Megnyitjuk a gyökércsatornát és speciális kis tűkkel, eszközökkel teljesen fájdalommentesen eltávolitjuk az idegszálat, illetvek szálakat. A gyökércsatorna hossz meghatározása után mechanikusan kitisztogatjuk a csatornákat, átöblitjük fertőtlenitő oldatokkal. Ha tiszta, kiszáritjuk és különböző anyaggal betömjük a gyökércsúcsig. Ezek az anyagok gyulladáscsökkentő hatásúak és gátolják az esetlet ottmaradt baktériumok szaporodását.

  3.  

  4. A végleges tömést csak a következő alkalommal - ha a fog már teljesen tünet- és panaszmentes – végezhetjük el. Sajnos, ha már gyökérhátya-gyulladás is kialakult (ráharapásra is fáj, az ínyen gennytasakot is látunk), a fogat nem lehet azonnal gyökértömni. Meg kell várni, amig a kóros folyadékok a megnyitott fogon keresztül kiürülnek és már kopogtatásra sem fáj a fog. Ha a gyökértömés után is jelentős panaszunk van, a gyökérkezelést gyökéscsúcs-resectióval (műtéttel) kell befejezni. A gyökérkezelésnek néha gátat szab a gyökér anatómiája (többszörösen görbe, nagyon vékony csatorna) vagy a gyulladás. Ekkor már csak a foghúzás segit. Lehetőség van kiegészitésként lézerkezelésre, melynek baktériumölő hatását a gyökérkezelés során is kezdik kihasználni.