vissza a főoldalra
banner

info@medifitt.hu

Cím:
1036 Budapest,
Bécsi út 61.

MEDIFITT CENTRUM
Egészségügyi
és Táplálkozási
Tanácsadó Társaság

 

"A baj előtti pillanatban
még semmi
baj nem volt!"

 

Tallózó

Szájszag

Az egészséges ép fogazatú embernek rendszerint nincs szájszaga. Ez legtöbbször valamilyen betegség jele. Gyakran az ember nem érzi, de ha tudomása van róla, pszichés zavarokat idézhet elő. A kellemetlen szag lehet állandó vagy időszakos, és különböző oka lehet.

Legegyszerűbb eset, ha a panasz valamilyen étel, ital fogyasztásával (fokhagyma, hagyma, alkohol, erős fűszer), cigerettázással függ össze. Ez természetesen átmeneti, múló probléma. Alapos fogmosás után szájöblítő használata esetleg cukormentes rágó javasolt.

A leggyakoribb okként az elhanyagolt fogakat, a nem megfelelő szájhigiéniát kell említeni.

A fogbetegségek fő bűnöse a lepedék. Ez a fogakon, ínyen, fogpótlásokon szorosan tapadó pépes felrakódás, mely ételmaradékból, nyálból, baktériumokból áll. Szabad szemmel alig látható, esetleg nyelvünkkel simítva a lepedékes részeket érdesnek érezhetjük.

A fogszuvasodás lényege, hogy a lepedékben található baktériumok speciális anyagcsere során savat termelnek, amely megtámadja a zománcot, és sókat old ki belőle. Az ínygyulladás oka pedig, hogy a lepedék egyrészt mechanikai ingert okoz, másrészt pedig a baktériumok termékei gyulladást váltanak ki.

A fogakat borító lepedék könnyen bomlik, erjed. Szuvas, nyitott gyökércsatornájú, gangrénás, elhalt fog még gondos szájápolás mellett is állandóan rothadó szagot terjeszt. Korona, híd alatt megrekedt ételmaradék, rosszul tisztított fogsor, tökéletlen tömésen megtapadó lepedék is okozhatja a panaszt. A szájüregi okok között szerepelhet széteső fekély vagy daganat is. Hasonló lehet a foghúzás utáni véralvadék bomlása is.

Állandósult, kellemetlen leheletet vastag fogkőlerakódás is eredményezhet (különösen akkor, ha még a dohányzásból eredő nikotinréteg erre rárakódik).

A szájüregben lezajló folyamatokon kívül még számos olyan betegséget ismerünk, amelyekhez szájszag csatlakozik. Idetartoznak a fül, orr- és melléküreg betegségei (gyulladás, tályog, idegentest), orrsövényferdülés okozta dugulás. Garatban fekélyes daganat, mandulagyulladás, idegentest szintén okozhat ilyen panaszt. A diftéria okozta édeskés szag diagnosztikus jelentőségű lehet. Ritkábban a hörgők falában lerakódó por, szennyezőanyagok okozta gyulladás a panasz kiváltója. A nyelőcső gombás megbetegedése (amelyet egy nem befejezett antibiotikus kezelés válthat ki), a gyomorszáj zárófunkciójának tökéletlensége is problémát okozhat.

Bizonyos betegségek jellegzetes szájszagot okoznak, amely segíti a diagnózis felállítását. Így pl. a cukorbetegek leheletében acetonszag érezhető, vesebetegre ammónia a jellemző, májelégtelenségben friss hús ill. állati bensőségek szagára emlékeztet a lehelet, egyesek szerint kifejezetten egérszagú lehet.

Sajátos szaga van a szájnak bizonyos mérgek (arzén, bizmut, higany stb.) felszívódása után is. Ezekben az esetekben valószínű a nyál összetételének megváltozása is hozzájárul ahhoz, hogy a jól gondozott, ápolt szájban is bomlási folyamatok lépjenek fel és a száj kellemetlen “illatúvá” váljon. A szájbűz mindaddig fennáll, amíg a kiváltó okot nem szüntetjük meg.

 

Mit kell tenni szájszag esetén?

Természetesen nem megoldás a kellemetlen szag közömbösítése ill. elfedése szájöblítőkkel, rágózással, esetleg mentolos cukorkák, kávészem szopogatásával. Ez csak tünetileg és átmenetileg segít. Az első és legfontosabb teendő a rendszeres és lelkiismeretes szájápolás.

 

Mikor mossunk fogat?

Természetesen minden étkezés, de legalább a reggeli és a vacsora efogyasztása után. Fontos hangsúlyozni, hogy naponta egy rendkívül alapos fogmosás hasznosabb, mint többszöri, elkapkodott “fogkefélés”! Ha nincs lehetőségünk napközben megtisztítani fogainkat legalább egy alapos szájöblítést végezzünk el!

 

Mennyi ideig tartson?

Amíg a lepedéket el nem távolítottuk. Ehhez legalább 3 perc szükséges. Fogunk tisztaságát nyelvünkkel is ellenőrizhetjük (a lepedék érdes), de legjobb, ha plakkfestő tablettát használunk.

 

Mire van szükségünk?

Egy jó fogkefére és fogkrémre. A jó fogkefe jellemzői: a feje kicsi, a szálak műanyagból készülnek és lekerekítettek. A szálak erőssége lágy vagy legfeljebb közepes erősségű. Ne felejtsük 2-3 havonta cserélni! A fogkrémek sokaságából mindenképpen fluoridosat válasszunk! A helyes szájápoláshoz különböző segédeszközökre is szükségünk van (fogselyem, fogtisztító kefe, szájzuhany).

 

Mindenképpen keressük fel fogorvosunkat, aki alapos szűrővizsgálatot végez, meggyógyítja rossz fogainkat, eltávolítja fogköveinket! Ha ezek után sem szűnik meg panaszunk, a vizsgálatokat mindaddig folytatni kell, amíg a bajt előidéző betegséget megtalálják és meggyógyítják. A fogorvos valószínűleg fül-orr-gégészeti kivizsgálásra küld. Amennyiben minden negatív tovább kutatják az okokat a pulmonológián, gasztroenterológián, belgyógyászaton. Fontos azonban tudni, hogy minden embernek sajátos, élettani a lehelete, amelyet ne tévesszünk össze valamilyen betegség tünetével. ha bármely kérésünk felmerül, kérjük fogorvosunk tanácsát, segítségét!

 

Dr: Piskóty Ildikó

Tel.: 06-30-214-147